zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравната каса е орязала над 20 клинични пътеки



Здравната каса е орязала над 20 клинични пътеки

Промените не са съгласувани с Лекарския съюз.

12 юни 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) едностранно е променила алгоритъма за лечение на повече от 20 клинични пътеки, като по този начин е ограничила достъпа на пациентите до терапия. Това съобщи в Русе председателят на съсловната организация д-р Андрей Кехайов. Според него промяната ще попречи на лекарите да планират дейността си.
Става въпрос за гастроентерологични и онкологични заболявания, като промените в алгоритъма за лечение са съгласувани само с националните консултанти, но не и с лекарския съюз, обясни зам.-шефът на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Той уточни, че отпадат някои изследвания и процедури. В края на тази седмица БЛС ще проведе национален съвет, за да прецени как ще реагира на новото орязване на пътеките.
Ръководството на съюза подготвя и извънреден събор, на който ще се обсъдят мерките, които трябва да вземе правителството и здравноосигурителната каса срещу кризата и хаоса в здравеопазването. Няма да допуснем да продължава нарушаването на договарянето при формиране на Националния рамков договор и затова настояваме преговорите за 2008 г. да започнат още през този месец, допълни Кехайов. Лекарският и зъболекарският съюз са поканили министъра на здравеопазването, шефовете на НЗОК и парламентарната комисия за здравеопазване за начало на преговорите на 19 юни. Идеята е да се постигне договорно разпределяне на националния ресурс, а не еднолично изразходване на средствата на българските граждани, каза председателят на БЛС.
Кехайов съобщи също, че средно по трима-четирима медици на ден вземат удостоверения за заминаване на работа в страни от Европейския съюз. От две години здравното министерство не осъществява квалификационни обучения на лекарите и в някои райони на страната вече няма специалисти, каза той.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.