zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слънцето – понякога полезно, понякога – вредно



Слънцето – понякога полезно, понякога – вредно

Още нещо за въздействието на слънчевите лъчи .

здраве.bg

Максимата, че без слънцето животът е невъзможен е неоспорима. Днес обаче специалистите се интересуват еднакво и от заболяванията, предизвиквани от слънчевото излъчване (те са повече от 25), и от ползата, която имат за здравето ни слънчевите лъчи.

Ползата от слънцето

Съвременната медицина е разработила специални методики за фототерапия. За лечението на кожни болести все по-често се използва съчетанието на ултравиолетовото излъчване на спектъра А с псоралени (т.н. PUVA-терапия).

Дерматози, псориазис, екземи, витилиго – при всички тези заболявания с помощта на слънцето могат да се избегнат различни усложнения и да се подобри състоянието на пациентите.

Установено е например, че е полезно да се правят слънчеви бани при розови или разноцветни лишеи. Ефектът на слънчевите лъчи при тези заболявания е сравним с действието на лекарствата.

Първоначално върху местата на обривите се образуват светли петна, но после те потъмняват и не се различават от останалата част на кожата.
Слънчевата светлина е много полезна и за новородените деца с жълтеница. Тя помага за бързото извеждане от организма на билирубина, който придава на кожата този жълтеникав оттенък.

Малките деца не трябва да се водят на плаж – на тях им е достатъчно пребиваването на улицата, при това избягвайки преките слънчеви лъчи.
Слънцето намалява и кожния сърбеж при болните от бъбречна недостатъчност.

Наскоро учените от Калифорния откриха, че слънцето намалява и вероятността от развитието на рак на простатата при мъжете. Според техните наблюдения заболяването се среща два пъти по-рядко при тези, които са прекарвали на слънце не по-малко от 20 часа седмично.

Вредата от слънцето

Когато правим слънчеви бани, не трябва да забравяме, че нашето светило е способно при неумело “използване” да нанесе сериозни вреди на организма.

Интензивното и продължително слънчево излъчване може да провокира възникването на фотодерматози, изгаряния, злокачествени меланоми, базално-клетъчен карцином.

Очите...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.