zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високото кръвно обича еднакво работохолици и безработни



Високото кръвно обича еднакво работохолици и безработни

Гени, стрес, цигари, алкохол, сол, лошо хранене и заседнал начин на живот са основните причини за хипертонията.

здраве.bg

Определянето на високо артериално налягане с помощта на тонометър трябва да се извършва не веднъж, а три пъти седмично – сутрин и вечер.
Показателите са два: горен – това е т.н. систолично налягане и долен – диастолично. Разликата между тях трябва да бъде 30-40 единици. Ако тя е по-малко, съществува заплаха от сериозни проблеми със сърцето.

За нормално се смята артериалното налягане с показатели от 120/80 mm Hg (оптималното) до 139/89 mm Hg (високото нормално).

При показатели 140/90 mm Hg може да се говори за “мека хипертония” и ако те нарастват, вие трябва да обърнете сериозно внимание на този проблем. При кръвно 180/110 mm Hg вие можете да станете един от пациентите на отделението по реанимация.

Причини за развитието на хипертонията:

1. Наследствеността.
Ако родителите страдат от повишено кръвно налагане, децата, рано или късно, също ще станат хипертоници. За да се отложи този проблем, хората трябва редовно да следят налягането си и да спазват лекарските препоръки.

2. Заседналият начин на живот и нерационалното хранене.
Постоянното седене във фотьойла или върху дивана, неправилното хранене (закуска: кафе и цигара, обяд: кафе, вафла или сандвич, вечеря: от всичко по много, плюс алкохол) неминуемо води до наднормено тегло. А всеки излишен килограм повишава кръвното с 2 mm Hg.

3. Пушенето, алкохолът, мазната и солена храна.
Голямото количество сол в храната увеличава риска от заболяването с 10 пъти. Увеличава се количеството на липидите и лошия холестерол в кръвта и се включва механизмът за възникване на атеросклероза на съдовете.

4. Стресът
Специалистите определят две категории пациенти. Към първата спадат работохолиците и бизнесмените, а към втората – безработните и бродягите.

Хипертонията е страшна не сама по себе си, а със своите усложнения. Високото кръвно често не се отразява на нормалния ритъм на живот. Почти всички се оплакват от главоболие, виене на свят и отпадналост. Хората живеят така в очакване на отпуската, когато се...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.