zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високото кръвно обича еднакво работохолици и безработни



Високото кръвно обича еднакво работохолици и безработни

Гени, стрес, цигари, алкохол, сол, лошо хранене и заседнал начин на живот са основните причини за хипертонията.

здраве.bg

... надяват да си починат.

При някои хипертонията не се проявява по никакъв начин. Признаците на болестта се проявяват твърде късно, когато е налице стенокардия, сърдечна или бъбречна недостатъчност, инфаркт на миокарда или инсулт.
Голяма част от хипертониците не се лекуват съвестно, а препаратите, предписани от лекарите, трябва да се приемат постоянно, дори при подобряване на състоянието.

Как да се грижим за себе си

При измерването на високи показатели на кръвното налягане не трябва де се изпада в паника. Налягането може да нарасне поради нервно или физическо напрежение или от употребата на някакъв вид алкохол и затова трябва да се измери няколко пъти през деня.
Ако показателите са твърде високи, задължително трябва да се консултирате с лекар, който ще определи индивидуалните ви особености и съпътстващите заболявания.

Ограничете употребата на сол и течности (около 500 мл дневно или малко повече). Незабавно се откажете от цигарите и алкохола. С това ще намалите обема на циркулиращата кръв, а следователно и налягането.

Не забравяйте и за препаратите, с които природата ни е дарила (валериан, дяволска уста), които успокояват нервите и намаляват налягането.

Обърнете голямо внимание на храненето. Хората, занимаващи се с тежка физическа работа, се нуждаят от около 1000 ккал дневно, а не от 3000-4000. Хлябът, който консумирате, трябва да бъде пълнозърнест, а ястията трябва да са приготвени с растителна мазнина.Не трябва да се пренебрегва треската – най-полезната риба, съдържаща най-малко ненаситени мастни киселини.
Специалистите съветват да не се увличате и от диети, гарантиращи бързото отслабване. Нормалната скорост на премахване на наднорменото тегло е половин килограм за една седмица.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.