zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Температурата на човешкото тяло e важен индикатор за състоянието на организмаТемпературата на човешкото тяло e важен индикатор за състоянието на организма

здраве.bg

... на тялото. При остра левкемия се наблюдава бавно възникваща ниска температура, бледност, кръвотечение, но понякога температурата може да бъде и твърде висока.

4. Разстройство на терморегулацията
Рязко и внезапно покачване на температурата се наблюдава при опасни за живота заболявания като инсулт, тиреотоксична криза, злокачествена хипертермия, увреждане на централната нервна система. Ниската и средна хипертермия се съпровожда с повишено потоотделяне.

5. Лекарствени препарати
Хипертермия и обриви възникват и в следствие на повишена чувствителност към противогъбичните препарати, сулфаниламидите, антибиотиците от пеницилиновата група и други. Хипертермия може да се наблюдава и при химиотерапия. Тя може да се предизвика от лекарствени препарати, провокиращи потоотделянето или при токсични дози от други препарати.

6. Процедури
Временна хипертермия може да се наблюдава и след хирургическа операция. Преливането на кръв също предизвиква внезапно повишаване на температурата и треска.

Любопитни факти (от “Книгата за рекорди на Гинес”):

- Най-висока температура:
В болницата “Грейди Мемориал” в Атланта на 10 юли 1980 г. постъпил 52-годишният Уили Джонс (получил топлинен удар) с температура 46,5 градуса С. Пациентът е бил изписан от болницата след 24 дни.

- Най-ниска температура:
2-годишната Карла Козолофски от Реджайн (Канада) на 23 февруари 1994 г. е прекарала 6 часа на студа при температура -22 градуса С, в резултат на което нейната ректална температура спаднала до 14,2 градуса.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    заболявания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.