zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разработиха робот-хирург, управляван чрез Интернет



Авангардният уред е военна разработка. На него ще се разчита най-вече при екстремни ситуации.

24 април 2007, здраве.bg

Науката направи още една крака по пътя към дистанционната хирургия, включително в условията на нулева гравитация. През следващия месец в NASA ще бъдат проведени изпитанията на портативния медицински робот Raven, който ще бъде специално поставен под вода, за да се симулират условията на нулева гравитация.
Роботът е създаден от изследователи от Вашингтонския университет в Сиатъл със средства, отпуснати от министерството на отбраната на САЩ.
Хирурзите ще могат да го управляват от далечни разстояния чрез Интернет, съобщава Associated Press.
Този механичен медик ще може да бъде използван в различни есктремни ситуации, включително и от астронавти в космоса. Той се различава от съществуващите аналози по това, че последните в момента се използват само в подвижните болници, оборудвани с високоскоростни интернет канали за връзка, заявява професор Блейк Ханнафорд, директор на лабораторията по биороботика към Вашингтонския университет.
Новото чудо на техниката тежи около 25 кг и ще може да се управлява чрез Мрежата от далечно разстояние, като за това няма да са необходими инженерни познания.
Raven ще бъде изпробван в лаборатория на крайбрежието на Флорида и ще бъде управляван от медиците от Сиатъл с помощта на компютър и специални метални ръце, чиито движения ще възпроизвежда самият робот, а в неговите “ръце” ще бъдат хирургичните инструменти.
Освен това, на робота му престои да премине тестове по хирургия, на които се подлагат всички студенти по медицина.
Указанията на учените по Интернет ще достигат до град Кей Ларго, оттам по безжична връзка до морска шамандура, която ще бъде свързана с кабел с изследователския батискаф (там работата на робота ще бъде наблюдавана от двама астронавти и един хирург от NASA), потопен под вода на дълбочина на около 18 метра.
Изследователите прогнозират, че задържането на сигнала между движението на хирурга и възпроизведеното от робота движение ще бъде две секунди и това е най-проблемното звено на експеримента, което ще увеличи времето...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.