zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекари искат касата да плаща според нивото на болницата



Здравната каса ще обмисли намаляване на плащането по някои пътеки.

23 април 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Лечението на едни и същи болести в големите и малките болници да се плаща по различни цени от здравната каса, предложиха директори на лечебни заведения по време на среща с ръководството на НЗОК. Те настояват това да става по формула, която да съдържа основна цена за лечение на дадено заболяване и към нея да се добавят различни коефициенти. Мотивът им е, че в университетските болници се изразходват много повече средства за лечението на едно заболяване, отколкото в общинските.
Директорите искат здравната каса да плаща на лечебните заведения диференцирано - според тежестта на случая, качеството на лечението, опита на лекарите и апаратурата, с която болницата разполага. Според тях в малките болници често пациентите не се лекуват качествено, след което се препращат в университетските клиники. Директорът на пловдивската университетска болница д-р Илия Баташки даде пример, че в неговата болница има 78 хабилитирани лица, а извън нея в целия регион - само едно.
Според шефа на столичната "Св. Анна" д-р Димитър Димитров най-малките болници в страната трябва да се пререгистрират и да се заемат с долекуването на пациентите. Работодателите в здравеопазването поискаха да бъде създадена клинична пътека за долекуване, защото сега пациенти с инсулт се изписват след 12 дни, като за всички е ясно, че те не са се възстановили.
Директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова съобщи, че през март болниците са отчели свършена работа за 80 млн. лв., а на месец те трябва да харчат най-много 64 млн. лв. Притеснение будят специалностите с превишение над 110% на преминалите болни, каза д-р Тодорова. "Първенци" в това отношение са клиниките по гастроентерология със 127% превишение, пулмология със 126%, ревматология със 117, неонатология - със 116%. Шефът на управителния съвет на касата д-р Емил Райнов припомни, че попълването на документи с невярно съдържание е измама, която се наказва в съда. Лекарите се съгласиха в случаите на драстични документни измами да се прекратяват договорите на здравните...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.