zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Звуци управляват нервите, а не електрически импулси?!



Алтернативна теория за работата на нервната система предлага датски учен.

27 март 2007, здраве.bg

Работата на нервите се основава на предаването на звукови колебания, а не на електрически импулси. Това ново откритие, направено от Томас Хеймбург (Thomas Heimburg), изследовател от университета на Копенхаген (Copenhagen University), явно противоречи на предишните представи.
Според съществуващата концепция, основният механизъм на предаването на сигналите в нервите е свързан с електрическите импулси, които се реализират предимно чрез йоните на солите.
Според Хеймбург обаче, ако горното беше вярно, при протичането на тока в нерва трябва да се отделя много топлина, което не се наблюдава в действителност.
Изследователят предлага алтернативна концепция, според която нервният импулс всъщност е вид звук. Той смята, че липидите, намиращи се в обвивката на нерва, не позволяват на звука твърде бързо да утихне и по този начин запазват интензивността на сигнала.
Професор Родерик Екенхоф (Roderic Eckenhoff) от Университета в Пенсилвания коментира идеята за предаване на нервните импулси чрез звукови колебания за интересна, но подчертава, че не могат да се игнорират редица фактори, доказващи класическата представа за електрическата природа на тези сигнали.
Концепцията на Хеймбург все пак се определя като съществен принос. Тя може да обясни например феномена анестезия. Това явление е отдавна известно на науката, но задълбочена теория, доказваща защо нервната система в резултат на определени въздействия губи своята чувствителност, няма и до днес.
Въпреки, че откритието за звуковите колебания в нервите на пръв поглед изглежда странно и съмнително, Biophysical Journal, където е публикувано съобщение за новата теория, съобщава, че в следващия си брой ще публикува подробности за нея.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.