zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако краката ни са все студени...



Ако краката ни са все студени...

Проблемът може и да не е сериозен, но задължително разберете причината.

здраве.bg

Като че ли студът ни преследва навсякъде - дори в затворените помещения и краката ни постоянно са ледени. А съвсем не случайно народната медицина твърди от векове, че настинката започва именно от краката. Поняко въпруки всички мерки, които вземаме, резултат няма.

Какви са причините за това

Добре е да се знае от какво мръзнат краката, постоянно ли се наблюдава това или само в определени ситуации.

Краката могат да мръзнат поради особеностите на строежа на организма. Мускулният масив, който помага да се запазва топлината, именно в този част на тялото е незначителен. Няма подкожна мастна тъкан, а има относително голяма по площ кожна повърхност, която отдава топлината. Именно затова през есента и зимата краката са подложени на засиленото въздействие на студа.

Понякога модата е главният виновник за измръзналите крака - твърде тесните обувки, тънките чорапи и т.н. – всичко това не способства за задържане на топлината.

Но, ако краката ви мръзнат навсякъде и винаги, причината може да бъде нарушено капилярно кръвообращение, свързано с един от следните проблеми:

• Локално нарушение на кръвообращението – варикозна болест, аномалии в строежа на съдовете. В този случай са характерни отоци на стъпалата, нарастваща при ходене болка в глезена, появата на разширени вени.

• Обща недостатъчност на кръвообращението – нарушения в работата на сърцето, съдова дистония. Характерни са трудно понасяне на физически натоварвания, задух при изкачване на стълби, отоци на стъпалата.

• Нарушение на прокарването на импулси по чувствителните и вегетативни влакна на нервите на долните крайници. В този случай, ако убодем кожата в областта на горната част на бедрото и кожата на стъпалото, ще забележим намалена чувствителност в долната част на крака. Това е характерно при диабет и заболявания на щитовидната жлеза.

• Намалени функции на щитовидната жлеза. Характерни са забавяне на пулса или аритмия, намаляване на температурата на тялото, а понякога омазняване на косата и...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.