zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Русия на второ място в света по фалшиви лекарства



Над 1 милион души годишно умират по света заради употреба на такива медикаменти.

27 февруари 2007, здраве.bg

Руската федерация заема второ място в света по разпространение на фалшиви лекарства, заяви първият заместник-министър на вътрешните работи на страната Александър Чекалин (на снимката вляво), цитиран от Newsru.com.
Според оценките на експертите, ежегодният обем на продажбите на фалшиви медикаменти в страната съставлява 200 до 300 милиона долари.
Най-разпространени са тези фалшиви лекарства, в които все пак присъства активно вещество, но в количество много по-малко от необходимото. Друг вид са т.н. “празни” таблетки (плацебо), които съдържат само нишесте и оцветители. На пръв поглед тази таблетка е безобидна, но последствията от нейното приемане на практика могат да бъдат много опасни, тъй като тя естествено не премахва симптомите на болестта. Третият най-опасен вид са тези лекарства, в които основният компонент е заменен с недоброкачествена суровина или друго, опасно за здравето, вещество.
Фармацевтите отбелязват, че съществува още една разновидност на фалшификатите – медикамент с изтекъл срок на годност, като некоректните търговци го поставят в нова опаковка и обявяват препарата за качествен и годен за продажба.
Обикновено потребителят не може да определи лекарственото средства като фалшификат, констатира Чекалин и отбелязва, че в хода на десетдневната операция (през ноември 2006 година) са установени повече от 26 300 нарушения за некачествено съхраняване или реализация на некачествени лекарствени препарати, около 2000 продажби на фалшиви лекарства и 1500 продажби на медикаменти с изтекъл срок на годност.

Според статистиката, в световен мащаб поради използването на фалшиви лекарствени средства всяка година умират около 1 милион души, а ежегодният оборот на този отрасъл се увеличава непрекъснато и за миналата година е бил над 32 милиарда долара.
Анализът на статистическите данни от 72 страни по света, проведен от Световната здравна организация (СЗО), показва, че 60% от фалшивите лекарства се доставят от Китай, но предприятия, произвеждащи подобни лекарствени...

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.