zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Въвеждат електронни здравни картиНЗОК възлага пилотен проект за въвеждане на електронни здравни карти на ICW и Cisco.

16 януари 2007, news.bg
четете още в news.bg


Трима общопрактикуващи лекари, пет аптеки и 1000 пациенти ще бъдат включени в пилотния проект за национална електронна здравна карта в България, информира БТА.
Националната Здравноосигурителна Каса (НЗОК) възложи изпълнението на пилотния проект на международната компания ICW - специалист в областта на електронното здравеопазване и Cisco, световен лидер в мрежовите решения и продукти за Интернет.
Проектът ще бъде приложен на територията на една община. При посещение на пациента при общопрактикуващия лекар двамата последователно ще се идентифицират чрез своите електронни карти.
Системата автоматично ще проверява здравноосигурителния статус на пациента и принадлежността му към пациентската листа на лекаря. Това намалява административната работа на ОЛП и ефективно предотвратява възможността за злоупотреба с изгубена или открадната електронна карта.
С новата система лекарите също ще могат да издават електронни рецепти, които ще се съхраняват в картата и на специален сървър. По този начин се слага край на фалшивите рецепти и се повишава сигурността на фармацевтичните лекарства.
Електронната рецепта служи за основа на по-късно въвеждане на автоматична проверка за лекарствени взаимодействия и контраиндикации, която гарантира че ще се изписват само лекарства, които са съвместими с останалите медикаменти и заболявания на пациента.
Системата за електронни здравни карти, която ще бъде използвана в Българския пилотен проект, вече е преминала успешно през пилотни тестове в Германия. Тя ще осигури надеждния обмен на медицински данни съгласно международно приети стандарти.
Тези нови възможности за комуникация в здравния сектор ще проправят пътя за въвеждане на съвременни здравни услуги за Българските граждани като например персонални електронни здравни записи, които да съдържат цялата здравна информация на гражданите. Също така електронните здравни карти и техните приложения ще допринесат за по-нататъшно подобряване на здравното обслужване и по-ефективно разходване на финансовите...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.