zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 съвета за пълноценен сън8 съвета за пълноценен сън

Приспивателните са последното, към което трябва да се прибягва.

здраве.bg

Ако по някаква причина страдате от постоянното недоспиване, това без съмнение намалява жизнения тонус и намалява работоспособността. За да станете отново енергични и да се насладите на съня, прочетете следните осем съвета, които без съмнение ще повишат количеството енергия в организма ви:

1. Матракът
Повечето хора дори не подозират, че неудобното легло/матракът може сериозно да навреди на добрия сън. Проведени изследвания показват, че на теория хората признават важната роля на матраците за съня и здравето, но тези, които наистина обръщат внимание на тяхното качеството, са много малко. А именно той може да е причината за лошия ви сън.

2. Чаршафите
Качественото спално бельо също спомага за добрия сън, като не само създава удобства при заспиване, но и запазва комфорта в продължение на цялата нощ. Разбира се, то е по-скъпо, но да не забравяме, че 1/3 от живота си ние прекарваме именно в леглото.
Естествените качествени влакна на чаршафите попиват влагата, която се отделя от тялото, докато синтетичните само служат за завиване.

3. Възглавницата
Когато сте уморени, няма нищо по-добро от удобната възглавница. За здравия сън ви е необходима такава, която ще държи врата на нивото на гръбнака. Колкото по-правилно е положението на врата, толкова по-малко притиснати са нервите и съдовете, а следователно се намалява рискът от болки във врата.

4. Одеалото
Помните ли кога сте сънували най-хубавия си сън? Сигурно не, защото тогава сте били бебе. Бебетата най-често ги завиват с хубави одеала, които създават усещането за защитеност. Отидете в магазина и си купете ново одеало, което отново да ви подари същите усещания.

5. Душът
Взимайте си душ преди сън! Думите “спи като къпан” съвсем не са случайни - горещата вана или душ спомагат за по-бързото заспиване. Когато след душ си легнете, температурата на тялото се понижава, а това носи успокоение и здрав сън. Не прекалявайте обаче с температурата на водата.

6. Вентилаторът
Най-популярният...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    лекарства    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.