zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дъвката: кога и защо?



Дъвката: кога и защо?

Днес тя не е просто забавление, а изпълнява различни профилактични функции.

здраве.bg

Редовно от екрана млади и красиви мъже и жени с бели зъби ни убеждават да си купим рекламираната дъвка и подхранват нашите надежди за също толкова здрави зъби. Дали обаче в тази реклама има някаква истина...
Първоначално дъвката се появява на пазара като забавление за децата под формата на бонбон с розов цвят, който не може да се изяде, но с който могат да се правят балони. С времето дъвката придоби доста различни, лечебно-профилактични функции: от предотвратяването на кариес до избелването и заздравянането на зъбите.

За дъвката и зъбите:

Избелване
Белотата на зъбите е важен показател за тяхното състояние. Пушенето, употребата на кафе, чай, червено вино и недоброто почистване на повърхността им предизвиква тяхното пожълтяване. За съжаление избелващата дъвка не е способна да отстрани част от тези полипи. Никоя дъвка не може да замени пълноценното миене на зъбите с паста за зъби.

Профилактика на кариеса
Друго важно предимство на дъвката е профилактиката на кариеса. Причината за кариеса са остатъците храна, които не се почистват от устната кухина и с времето разрушават защитната повърхност на зъба. Дъвката не може да попадне в най-труднодостъпните области на устата, но тя предизвиква силно отделяне на слюнка, което способства за допълнително “изплакване” и ни избавя от ненужните парченца храна.
Ако парченце дъвка обаче заседне във вече образувания кариес, то това може да доведе до ускоряване на процеса на разрушаванел

Заздравяване на долната челюсна става и венците
По-голямата част от храната, която приемаме е мека и долната челюстна става се оказва недостатъчно добре тренирана и разработена. За да я поддържаме в работен тонус, стоматолозите съветват да дъвчим дъвка всеки път след хранене (разбира се, ако нямаме възпаления или повреждане на челюсната става), започвайки от 3-5 минути активно дъвчене и постепенно увеличаване на интервала до 7 минути.

Дъвката и храносмилането

Често се споменават и храносмилателните...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    хигиена    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.