zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Националния медицински координационен център получи нова сграда



Там ще се координират действията на Бърза помощ и кризисните звена.

20 декември 2006, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Тя беше открита във вторник от вицепремиера Емел Етем и здравния министър Радослав Гайдарски. Строителството й продължи година и половина и е на стойност 3,5 млн. лв. Според проф. Гайдарски парите си струват, защото центърът ще служи на системата за национална безопасност.
В сградата в София ще работят 28 служители, които ще съгласуват действията на екипите на Спешна помощ и гражданските звена при кризисни ситуации. Ще има ИТ специалисти, по радиационно и химическо замърсяване, техническа служба, обясни доц. Красимир Гигов, секретар на здравното министерство. Диспечерски екип ще осигурява 24-часово дежурство в центъра. В сградата са осигурени и херметически затворени помещения, в които специалистите ще могат да работят в случай на криза.
Добрата координация между всички екипи ще помогне за спасяването на живота на пострадали хора при бедствия и други инциденти, коментира Емел Етем. Гайдарски обяви, че освен новата сграда на центъра министерството е осигурило ремонта на операционните в университетските болници в София, Пловдив и Варна. Там са създадени условия за извършване на еднодневна хирургия.
Националният медицински координационен център беше създаден преди две години с постановление на правителството. Той е специализиран орган към Министерството на здравеопазването и има за цел да координира дейностите при бедствия, аварии, катастрофи и терористични актове.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.