zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да помогнем на организма да се справи с лошото времеКак да помогнем на организма да се справи с лошото време

В суровата зима можем да се предпазим и като обърнем повече внимание на диетата, добрата хигиена и движението.

Няколко прости и ефективни правила за ежедневието.

здраве.bg

Зимните месеци не означават непременно само студено време. Понякога например началото на зимата е съпроводено с неустойчиво време - температурите са променят, студът се сменя с относително по-хубаво време, а снегът ту вали, ту спира.

Средата на зимата веднъж е с колебливи температури - най-подходящата среда за развитие на вирусите, причиняващи и настинка, и грип, друг път, както тази година, имаме т.нар. здрава зима - екстремно ниските температури не са предпочитани не само от нас, но и от вирусите.

Преходният период между есента и зимата е особено решаващ да помогнем на организма си да се справи със задаващите се неблагоприятни сезонни условия. А същинската зима изисква най-вече повече внимание към здравословното хранене и добрата хигиена.

Преди да посегнем към лекарствата, които ще ни помогнат да се преборим с типичните за зимата вируси, както и със симптомите, придружаващи грипа и настинката, можем да направим много за себе си - за да останем здрави:

1. Хранете се правилно. За укрепване на организма е задължително в храната да се включат повече зеленчуци, млечни продукти, витамини, стимулиращи имунитета растения (най-вече лук и чесън).

2. Пийте повече течности - особено такива, богати на витамин С като прясно изцедени сокове от портокали или грейпфрути.

3. Обърнете внимание на хигиената. При кихане и кашляне не забравяйте да поставите пред устата кърпичка, а ако нямате – поне ръка. Мийте по-често ръцете и сменяйте ежедневно кърпите. Ако вече сте преболедували от грип или настинка, сменете и четката за зъби.

4. Поддържайте чистота у дома и проветрявайте редовно. Ако нямате възможност да си купите специални овлажнители за въздуха, поставете на няколко места съдове...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.