zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синдромът на хроничната умора



Синдромът на хроничната умора

Наричат го още “грипът на младите кариеристи”.

здраве.bg

... на хроничната умора променя и характера: веселият и общителен човек става мрачен филантроп, а силният и увереният - слаб и нерешителен.

Синдромът често се “крие” зад други заболявания, но понякога е обратното - някои други нарушения могат да приличат на него.

Затова диагностиката се базира на метода на изключване на другите заболявания - астения след грип, тежка депресия, гъбични и микробни инфекции, склероза, ХИВ-инфекции, злокачествени новообразувания и т.н.

Да се постави правилната диагноза означава да се постигне половината от успеха. Останалото е да се назначи правилното лечение. А то е нетрадиционно: автотренинг, рефлексо и психотерапия, прилагане на антидепресанти в малки дози, корекция на имунитета.

Главното е болният да не са поддаде на отчаянието. Специалистите смятат, че този синдром поразява преди всичко хората с отслабнал имунитет и с “опънати” нерви. Това означава, че най-лесният и достъпен метод на профилактика на заболяването е укрепване на имунната и нервната система.

Затова и най-добрият съвет е: пазете се от конфликтни ситуации, скандали и кавги. Не преживявайте дълго неприятностите, не ги приемайте твърде сериозно. Опитвайте се да откривате във всичко положителните страни.
Носете достатъчно леки и удобни дрехи. От време на време ходете боси по паркета или килима у дома. Не се страхувайте от чистия въздух. Разхождайте се поне 1-1,5 часа дневно на чист въздух.

Взимайки си душ, като намалявате постепенно температурата на водата. Поставяйте краката си за 5-10 минути в леген със студена вода (започнете с вода с температура 30 градуса, а после постепенно намалявайте нейната температура до 15-16 градуса).

Изплаквайте си устата и си промивайте носа всяка сутрин със студена вода. Ако настинете, лекувайте се добросъвестно и до край.
За укрепване на имунната и нервната система най-полезни са витамините С, Р, групата В, в качеството на антиоксиданти - витамини А и Е, а също минералите калий, калций, магнезий, йод и фосфор.

Синдромът...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.