zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Планират силни ограничения към рекламата на нездравословна храна по телевизията



21 ноември 2006, здраве.bg

Британският надзорен орган Ofcom настоява от януари 2007 г. в телевизионните програми, предназначени за зрители до 16 години, да се забрани рекламата на нездровословна храна с повишено съдържание на мазнини, сол и захар, съобщава BBC.
Забраната обхваща детската кабелна и спътникова телевизия, детските предавания по централните телевизионни канали, музикалните шоу програми за подрастващи, а също развлекателните програми, ползващи се с голям интерес сред зрителите на възраст до 16 години.
В скоро бъдеще Великобритания планира да въведе и забрана на рекламните акции с безплатно раздаване на нездравословни продукти, както и за участието в тези реклами на известни и популярни личности.
Редица обществени организации, например Британската медицинска асоциация настояват напълно да се забрани рекламата на вредната fast-food в телевизионните програми.
На свой ред представителите на хранителната индустрия опонират, че ограниченията са твърде големи.
Очаква се новите правила да намалят телевизионните приходи от реклама с 39 милиона фунта стерлинги годишно.
Д-р Вивиан Натансън от комисията по наука и медицина към Британската медицинска асоциация (British Medical Association) смята въведените от Ofcom ограничения за недостатъчни. Според нея не само Великобритания, но почти всички страни от ЕС са обхванати от вълна от затлъстяване и следващото поколение има всички шансове да стане най-нездравото поколение в историята на тези държави. “Ofcom ясно осъзнава, че телевизионната реклама влияе зле на хранителните предпочитания на децата, но все още не му стига смелост за да предприеме по-действени мерки”, заявява тя.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.