zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лечебна ли е наистина силата на глада



Лечебна ли е наистина силата на глада

Гладуването е заложено от природата при различни състояния на организма.

dieti.info
четете още в dieti.info


Повечето популярни критични статии за глада като алтернативна форма за лечение са написани от хора, които най-вероятно нито веднъж през живота си не са пропускали хранене.

Лечебното гладуване е използвано много отдавна и на практика е заимствано от животинския свят. Много животни гладуват, когато са болни или ранени, по време на зимен или летен (в тропическия климат) сън. Многобройни експерименти показват, че недояждането води до удължаване на живота и подобряване на здравето.

Това разбира се при определени условия.
Много хора твърдят, че няма кога да гладуват, тъй като изразходват твърде много сили в работата, учението, отглеждането на децата и домакинството. Това мнение е правилно, ако става дума да продължително гладуване, което се прилага при лечението на някои тежки заболявания (захарен диабет, заболяване на ставите, мигрени, астма, колит, язва, заболявания на сърцето и органите на кръвообращението, заболявания на храносмилателната система).

Но ако вашата цел е да се повиши икономичността на организма, да се увеличи продължителността на живот, да се даде отдих на храносмилателната система, да се очисти кръвта и междуклетъчната течност от шлаката, то гладуването в продължение на 1-5 дни е подходящо.

Обърнете внимание на това, че ако възникне чувство на умора поради 5-дневно гладуване и при водене на нормален начин на живот, то това има други причини (извън гладуването) и именно те трябва да бъдат потърсени в консултация със специалист.

Не вярвате? Тогава се запознайте със следните факти:

Херодот пише, че египтяните, “най-здравите сред всички смъртни” са прилагали за оздравяване гладуване (3 пъти месечно) и прочистване на стомаха с помощта на повръщане и клизма.
Философът и математик Питагор е спазвал 40-дневни пости, като през този период е приемал само вода. Сократ и Платон редовно са провеждали курсове по гладуване, спомагащи според тяхното мнение за постигането на “висша степен на умствено проникновение”.

През 20 век много от привържениците...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.