zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кофеинът по време на бременност – спорен въпрос



Кофеинът по време на бременност – спорен въпрос

здраве.bg, последна редакция 18 февруари 2010 г.

... връзка между консумацията на високи дози кофеин от жените и трудното зачеване. При тези, които консумират повече от 300 мг. кофеин дневно е имало два пъти по-голяма вероятност да заченат с година и повече закъснение. Друго изследване също свързва употребата на кофеин със забавяне на зачеването, но при жени, консумиращи 500 или повече мг. дневно (около 4 чаши кафе на ден).

Ефектите от кофеина върху плода

Кофеинът лесно преминава от майката към плода чрез плацентата. Развиващият се ембрион може да има значително увеличени нива кофеин в кръвта, в сравнение с майката, заради недоразвития метаболизъм.

Няколко изследвания показват, че дори умерената консумация на кофеин засяга честотата на ударите на сърцето на емриона и движенията му. Тъй като метаболизмът на бременните се забавя с напредването на бременността, някои от ефектите от кофеина могат да се увеличат в по-късен етап на бременността.

Проучвания сочат, че бременни жени, които консумират големи количества кофеин (5 или повече чаши кафе дневно) са изложени на два пъти по-голям риск от недоизносване на бременността от тези, които консумират по-малко.

Ефектът от кофеина върху новоредените

Прекомерната употреба на кофеин по време на бременност може да предизвика преждевременно раждане и да бъде причина за ниско тегло на новороденото. И двата ефекта не са толкова значителни по отношение на дните на недоносване и грамовете, но могат да са важни за бебето, вече изложено на риска от ограниченията на преждевременното раждане и развитие в утробата. Подобни ефекти не се свързват с умерената консумация на кофеин.

Кофеинът се пренася с кърмата от майката към бебето. Високите дози по време на кърмене могат да направят детето раздразнително и да доведат до нарушения в съня му. Подобен ефект не е наблюдаван след нормална употреба на храни и безалкохолни, съдържащи кофеин.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    9 месеца    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.