zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кофеинът по време на бременност – спорен въпросКофеинът по време на бременност – спорен въпрос

здраве.bg, последна редакция 18 февруари 2010 г.

Безопасността от консумацията на кофеин по време на бременност е спорна тема. Някои проучвания казват, че пиенето на до две средноголеми чаши кафе дневно носи минимален риск за ембриона, но други не са съгласни. По-убедителни доказателства има за това, че големи дози кофеин по време на бременността могат да увеличат риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло, но и тук няма сериозни доказателства.

Общи ефекти от кофеина

Въпреки липсата на доказателства за вредата от кофеина, големите дози кафе по време на бременност, е по-добре да бъдат избягвани, казват учените.

Кофеинът е стимулант, който се добива по естествен начин от различни растения. Естествен или добит по синтетичен път, кофеинът присъства в много храни и напитки, както и в някои лекарствени продукти.

Кофеинът обикновено въздейства на централната нервна система (ЦНС) до 15 мин. след консумацията. Той леко увеличава стойностите на кръвното налягане и пулса. Кофеинът има и диуретично действие, като така съдейства за намаляване на водния баланс на организма – ефект, който се смята за нежелан по време на бременност, когато е важно приемането на достатъчно количество течности.

Кофеинът в кафето, чая и други продукти

Съдържанието на кофеин в кафето или чая зависи от самото кафе или чай, от количеството на напитката и начина й на приготвяне. Средноголяма чаша варено кафе съдържа около 150 мг кофеин. Черният чай съдържа около 80 мг , а зеленият – по-малко. Безалкохолните с кофеин съдържат между 30 и 60 мг кофеин.

Други източници на кофеин са шоколада, какаото и някои медикаменти. Съдържанието е различно. По принцип шоколада и какаото съдържат много малко кофеин. Лекарствата, съдържащи кофеин, включват някои болкоуспокояващи, медикаменти за мигрена, обикновена настинка, тези, с диуретичен ефект и за забавяне на съня.

Ефектите от кофеина върху плодовитостта

Някои проучвания намират...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    9 месеца    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.