zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пушенето във филмите влияе върху употребата на тютюн в реалния живот“Заразният” пример може да увеличи риска почти 3 пъти.

21 декември 2005, здраве.bg

Тийнейджърите са склонни да опитат тютюн, ако техните любими звезди от екрана им дават “пример”. Това установи проучване на Университета на Калифорния в Сан Франциско, цитирано от американското списание Chest.
Дори след отчитане на други фактори на влияние като сеймейство и приятели, около 40% от пушещите сред тийнейджърите са започнали, след като са видели същото да правят и техните любими актьори.
Също според изследването в 74% от най-популярните филми, произведени между 1998 и 2002 г., е имало сцени, в които героите са пушели.
Въпреки че учените не твърдят да има пряка зависимост между екранното поведение и това в реалния живот, според тях Холивуд трябва да чете между редовете и да вземе необходимите мерки, като не включва подобни сцени в юношеските филми. Още повече че това няма да им струва нищо.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    превенция    деца    любопитно    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.