zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нов лекарствен списък на НЗОК влиза в сила от 1 септември 2006 г.



31 август 2006, здраве.bg

... са с не повече от 35 на сто по-високи от най-ниската предложена стойност. Всеки кандидат, чието първоначално ценово предложение е равно или е по-високо с не повече от 35 на сто от най-ниската предложена стойност, е имал възможност да представи пред Комисията в срок от три работни дни ново по-ниско ценово предложение. Комисията обяви резултатите от проведеното договаряне с решение, в което са посочени конкретните лекарствени продукти за домашно лечение, стойността на които се заплаща напълно или частично от НЗОК.
С въвеждане на новия списък се наблюдава динамика в лекарствената номенклатура, като обновяването й е с около 22%.
Най-голямо намаление на цените беше договорено за лекарствата, включени в програмите за скъпоструващо лечение.
В прогнозен годишен план положителният финансов ефект от потреблението на всички лекарства е в размер на близо 20 млн. лв., съответно за бюджета на НЗОК - 16 млн. лв. и за здравноосигурените лица - 4 млн. лв. Като резултат от новия лекарствен списък НЗОК ще заплаща повече лекарствени продукти на повече здравноосигурени лица, а пациентите ще заплащат по-малко средства за лечението си с частично платените продукти. Реалният очакван ефект за здравноосигурените граждани е значително по-висок от прогнозирания поради факта, че с новия списък е предоставена възможност за осигуряване на алтернативно лечение от страна на НЗОК с лекарствени продукти на по-ниска стойност от досегашните.
Съгласно утвърдената от УС на НЗОК лекарствена листа-спецификация има променени нива на заплащане за основни разходоопределящи позиции, което ще се отрази основно върху потреблението при новооткрити пациенти. Например: 100% заплащане на конвенционални депо форми за шизофрения и депресивни състояния; 100% заплащане на лечение за миастения гравис и в голяма степен на най-често срещаните състояния, при които се прилагат антидепресанти.
Значимо се обновява и разширява номенклатурата при преобладаващите сред населението сърдечно-съдови заболявания и заболявания...

 
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.