zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако имате проблеми с краката...Ако имате проблеми с краката...

здраве.bg

Особено през летния сезон заради високите температури при много хора се проявяват различни проблеми с краката. В зависимост от някои особености на организма и причината за появата им тези проблеми могат да бъдат все пак разпределени в няколко основни групи.

Ако винаги имате студени крака

След измиване на краката трябва да се направи специална процедура. Краката се държат 2 минути в топла вода, а след това за няколко секунди се потапят в студена. Процедурата се повтаря 3-4 пъти и завършва задължително със студено изплакване. Тези вани подобряват кръвообращението, укрепват съдовата система и повишават имунитета.

Ако краката се потят

При недостатъчна хигиена съществува риск от гъбична инфекция. Краката е по-добре да се мият с антибактериален или поне дезодориращ сапун, а после да се обработват със салицилов прах или аерозол против миризма на пот. Чорапите трябва задължително да се сменят всеки ден, а обувките на 2-3 дни. При потене на краката помагат ваните с прясна краставица, лимонови кори или чаена отвара. Полезно е веднъж седмично краката да се мият със соли с дъбова кора или хвойна.

Ако краката се уморяват

В такива случаи много помага специалната вечерна гимнастика. Упражненията трябва да се правят на бос крак: походете на пръсти и пети, в седнало положение вдигайте с пръстите на краката малки предмети и търкаляйте с ходила кръгли предмети (топка или малко бурканче), походете на външната част на стъпалата си. Ваните с мента, коприва, живовляк и подбел също помагат за отстраняване на умората. Може да се правят и вани с морска сол в продължение на поне 20 минути.

Ако глезените отичат

Препоръчва се да се почива с вдигнати крака, да не се стои дълго на едно място и да се извършват повече движения. Не трябва да се носят обувки на много висок ток, стягащи жартиери и т.н., които затрудняват кръвообращението. Контрастните вани също помагат.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хигиена    aлтернативи    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.