zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лятото не е подходящо за някои кожни процедури



Лятото не е подходящо за някои кожни процедури

Това не е времето за пилинг и премахване на бенки.

здраве.bg

Летният сезон не е подходящ за всички кожни процедури, предупреждават специалистите. Именно през летните месеци ултравиолетовите лъчи въздействат най-силно върху кожата, като увреждат на първо място епидермиса.

Затова на първо място дерматолозите препоръчват през периода май-септември да не се правят процедури, свързани с премахването на клетки на епидермиса - в козметологията това са пилингът и избелването на кожата.

За избелване на кожата е най-подходящ периодът между месеците септември и март, защото през останалото време може да се получи обратен резултат - засилване на пигментацията.

Когато е горещо, кожата отделя повече мазнини, бързо се окислява и се появяват черни точки. Затова преди почивка на море не си струва да се ходи при козметик, тъй като на кожата й предстои да бъде изложена продължително време на влиянието на водата, вятъра и ултравиолетовите лъчи.

Ако сте били на море, кожата ви се е пренастроила към морската вода и е започнала по-активно да отделя мазнини. Понякога, в рамките на 4-5 дни след края на почивката на море, може да се появят кожни проблеми. Ако те са свързани с поява на гнойни пъпки, които не изчезват, обърнете се към дерматолог. За жените най-подходящото време за това е 4-5 дни преди или след овулация.

През лятото не трябва да се отстраняват също новообразувания като папиломи, бенки, кератоми и т.н. съдови “звездички”. Под въздействието на слънцето на мястото на отстранената бенка можа да възникне устойчива пигментация и ще се наложи повторно отстраняване.

Трябва да се внимава и с маските за лице. Лимонът, краставицата, ягодите и други продукти съдържат фруктови киселини и избелват кожата. След тяхната употреба не се препоръчват слънчеви бани за период от 1-2 дни, за да се избегне появата на пигментни петна.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.