University of Chicago)">
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Между расата и интелекта има връзка!?



Между расата и интелекта има връзка!?

Новата теория на американски учен среща неодобрение дори в собствената му страна, но доводите му изглеждат научно издържани.

здраве.bg

... , възникнала преди около 40 хиляди години, по време съвпада с първите рисунки, намерени в пещерите както на Западна Европа, така и на Сахарска Африка. Друга мутация, срещаща се често в Близкия Изток и Европа, е на възраст 5,8 хиляди години, т.е. съвпада с “появата и развитието на градската цивилизация и писменността”.

Според изнесените данни, нито една от тези вариации не е разпространена в Африка на юг от Сахара и затова се прави извода, че някои групи изостават от другите, каквото и да означава това в конкретен план.

Учените от Broad Institute - водещ генетически център в Кембридж, Масачузетс, са провели повторен анализ на данните и са заявили, че са готови да признаят извода на Лан относно еволюцията на гена ASPM.

Учени от Университета на Калифорния (University of California) също са изследвали ДНК на 120 души като са използвали магнитно-резонансната томография, за да установят дали генетичните вариации влияят върху размера на мозъка, но не са открили разлика.

Спенсър Уелс, ръководител на Националното географско общество (National Geographic Society), наскоро обяви старта на мащабен проект, в който, в рамките на 5 години срещу сумата от 40 милиона долара, ще бъдат събрани образци на ДНК на 100 хиляди души от всички краища на света, за да се открият еволюционните причини за безспорните физически различия, например за това, че скандинавците са по-високи от пигмеите.

Това изследване обаче отново няма да се занимава с изучаване на мозъка .”На мен ми се струва, че свидетелствата за различия в IQ между расите са твърде малко, за да си заслужа да хвърляме усилия и средства в тази посока”, заявява Уелс.

И днес Брус Лан отстоява своята теория и изводите от изследванията си, но подчертава, че заради възникналите научни и не дотам спорове, се занимава вече с други проекти.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.