University of Chicago)">
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Между расата и интелекта има връзка!?



Между расата и интелекта има връзка!?

Новата теория на американски учен среща неодобрение дори в собствената му страна, но доводите му изглеждат научно издържани.

здраве.bg

... в хода на едно генетично изследване може да се установи в какво се състоят характерните признаци на еволюцията на една група след отделянето и от останалите.

Наскоро създадените карти на генната принадлежност на хората от африкански, азиатски и европейски произход улесняват тези изследвания.

Установено е например, че при повечето европейци има вариация в гените, позволяваща на организма напълно да усвоява млякото. Същата вариация рядко се среща в Африка и Азия, където е широко разпространена непоносимост към лактозата. Аналогично много хора в маларийните райони на Африка имат вариации, свързани с устойчивостта към това заболяване.

Други изследователи търсят причините в различията в цвета на кожата и фактурата на косата на хората, но аналогични изследвания по отношение на мозъка не са направени.

Интересите на Ланг са свързани именно с човешкия мозък. Въпреки че ДНК на шимпанзето и човека съвпада на около 96%, този на хомо сапиенс е 4 пъти по-голям. Затова много учени смятат за нелогично да се търси пропорционална зависимост размера на мозъка и интелигентността.

Групата на Ланг се е съсредоточила върху изследване ролята на 2 гена - АSPM и микроцефалина, свързани с размера на мозъка. Хора с дефекти на който и да е от тези гени се раждат с мозък 3 по-малък от нормалния.

Статистическият анализ на моделите на ДНК според тези учени показва, че новите мутации на всеки от двата гена бързо са се разпространявали в някои човешки популации и очевидно са им давали предимства пред другите популации. Изследователите подчертават изрично, че новите мутации се срещат по-често извън пределите на Африка.

Изнесените данни не посочват с какви предимства са свързани мутациите. Възможно е, твърди проф. Лан, тези гени да играят роля извън пределите на мозъка или да влияят върху функциите му, но да не са свързани с интелекта.

Самият Лан предпочита хипотезата, че предимството, което са дали мутациите, е довела до по-развит мозък с голям обем. Според него, една от мутациите...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.