University of Chicago)">
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Между расата и интелекта има връзка!?



Между расата и интелекта има връзка!?

Новата теория на американски учен среща неодобрение дори в собствената му страна, но доводите му изглеждат научно издържани.

здраве.bg

Преди няколко години Брус Лан, професор по генетика от Университета в Чикаго (University of Chicago) представи пред научната общественост резултатите от своя ДНК-анализ, според чието тълкуване при едни хора се наблюдават признаци за бърза еволюция на мозъка, а при други такива липсват.

Този извод провокира нови горещи спорове за връзката между расата и интелекта, в които за пореден път се преплитат научния подход и чисто психологически елементи.

В своето изследване проф. Лан твърди, че генетичните изменения през последните няколко хиляди години са обвързани с размера на мозъка и интелекта и публикува карти, показващи, че тези изменения са широко разпространени в Европа, Азия и двете Америки, но не и в Африка на юг от Сахара.

Заради тази си теория американският учен е силно атакуван от редица водещи учени в областта на генетиката, които смятат, че откритите от него генетични различия не са признаци на скорошна еволюция и не са достоверни, тъй като не са проверени. Няколко научни групи веднага са поставили под съмнение откритието на Лан.

Още през 1994 г. авторите на спорния бестселър The Bell Curve Ричард Хeрнщайн (Richard J. Herrnstein) и Чарлз Мъри (Charles Murray) изказват мнението, че ниските показатели на афроамериканците в тестовете за интелигунтност имат генетичен компонент и не са само следствие от социалните фактори.

37-годишният Лан твърди, че не си е поставял предварително за цел да свърже расата с интелекта и да стигне до подобни резултати, но според самият него научните данни показват, че при някои човешки популации гените на интелекта могат да бъдат по-добри, отколкото при други.

Може да се каже, че днес в науката най-широко прието е схващането, че малка група от древни хора със съвременен анатомичен строеж е излязла от Африка преди около 100 хиляди години. След пристигането си в Евразия те са се разселели в почти всички краища по света. Затова и напълно логично се налага извода, че...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.