zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4 български ваксини ще бъдат използвани в програмите за профилактика на организациите към ООН



21 юни 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Българският производител на ваксини и биопродукти „Бул Био – Национален център по заразни и паразитни болести” ЕООД получи одобрение от Световната здравна организация да доставя четири ваксини за нуждите на имунизационните програми на УНИЦЕФ. Три от тях влизат за първи път в международната листа след 1992 г.
С включването на четири ваксини в международните имунизационни програми българското производство бе отличено от СЗО с изключително висока оценка за качество.
Новите три български ваксини в международните програми за профилактика на опасни заболявания са срещу дифтерия и тетанус DT (Дифтет за деца), dT (Тетадиф за възрастни) и Tитаничен токсоид (Тетатокс). Четвъртата ваксина, която България ще доставя за нуждите на УНИЦЕФ, е противотуберкулозната ваксина (БЦЖ), която се използва от международната организация вече 15 години.
„Бул Био – НЦЗПБ” ЕООД получи одобрение за доставка на тези ваксини след извършена инспекция от експерти на СЗО за установяване на съответствие на произвежданите у нас продукти с изискванията на световната организация.
Одобрението на СЗО нарежда „Бул Био” сред водещите световни компании. Доказателство за постигнатото високо качество на българските продукти е и фактът, че само три фирми (една от които е българската) ще доставят за нуждите на ООН ваксината срещу дифтерия и тетанус за възрастни, а четири ще доставят Дифтет за децата. Световните доставчици на БЦЖ-ваксината са 4, а на Тетатокс - 6.
“Бул Био – НЦЗПБ” е търговско дружество, 100% собственост на държавата (Министерство на здравеопазването). То е единственият производител у нас на ваксини и други биопродукти за хуманната медицина. В момента “Бул Био” произвежда над 500 биопрепарата - ваксини, серуми, кръвни деривати, алергени, имуностимулатори, диагностикуми и други биопродукти, които се използват за диагностика, профилактика и лечение на заразните болести. Качеството им е съобразно изискванията на международните стандарти в тази област. Най-известният му продукт е противотуберкулозната...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    лекарства    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.