zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 стъпки към здравословното хранене



10 стъпки към здравословното хранене

Най-главното е разумният подход и чувството за мярка.

здраве.bg

... само източник на енергия и въглехидрати. В тях се съдържат и много други вещества, необходими за здравето: фибри, минерални съединения, витамини от групата на В и С. Погрешно е и мнението, че тези продукти способстват за натрупването на мазнините. В действителност съдържанието на енергия в нишестето е много по-малко, отколкото в същото количество мазнина или алкохол. Специалистите препоръчват да се употребява повече хляб като за предпочитане е черният или пълнозърнестият.

Стъпка 3

Разнообразни плодове и мазнините в количество повече от 400 г трябва да се приемат ежедневно допълнително от картофите. Употребата на зеленчуци трябва да превишава употребата на плодове.

И плодовете и зеленчуците са източник на антиоксиданти, фолиева киселина, желязо, витамини и минерали, които намаляват риска от развитие на повишено кръвно налягане, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания.

Стъпка 4

Млякото и млечните продукти с ниско съдържание на мазнина и сол (кисело мляко, кашкавал) трябва да се употребяват ежедневно. От млечни продукти особено се нуждаят децата, подрастващите и жените, най-вече бременните.
Ако човек не употребява млечни продукти, то той трябва да включва в храната си други продукти, които са богати на калций - риба, зеленчуци с тъмнозелени листа.

Стъпка 5

Месото и месните продукти с високо съдържание на мазнини трябва да се заменят с бобови култури, риба, птици. Количеството на местните продукти като колбаси, кренвирши и пастети трябва да се ограничи.

Животинската мазнина способства за повишаването на нивото на холестерола в кръвта и увеличаването на риска от исхемична болест на сърцето.

Стъпка 6

Дневната употреба на мазнини трябва да бъде от 15 до 30% от дневната калоричност на храната. По-добре е храната да се приготвя на пара, преварява, запича или да се използва...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.