zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Захарта: по средата между необходимото и вредното



Захарта: по средата между необходимото и вредното

Според световните норми чрез захар трябва да се добавят не повече от 10% от дневните калории.

Сладкото не е задължително вредно, колкото и някои да се опитват да ни убедят.

здраве.bg

... фруктоза (в плодовете и меда), малтоза (в покълналите зърна), глюкоза (в меда на плодовете) и лактоза (млечна захар).

Природният вид захар, който се съдържа в плодовете е по-полезен от чистата захар на кристали. Но и тук се крие опасност - човек трудно може да контролира количеството захар, което консумира.

Колко захар може да се приема без да се вреди на здравето? През 2003 г. Световната здравна организация (СЗО) даде свой отговор на този въпрос - не повече от 10% от калориите, които са допустими за деня. Изчислено в грамове се получава количество от чиста захар не повече от 60 г за мъжете и 50 г за жените. Не трябва да се забравя, че в 1 бутилка газирана напитка също се съдържа захар - около 40 г. Ако сме добавили захар в кафето или чая, то това означава, че нормата за деня е изчерпана.

Много диетолози възлагат големи надежди на заместителите на захарта - изкуствени хранителни добавки, които са стотици пъти по-сладки от захарта, но са лишени от нейната калоричност.

Последните изследвания обаче показват, че захарозаместителите също повишават апетита и човек отново започва да пълнее. В големи количества те вредят и на стомаха. Много специалисти твърдят, че те са като цяло вредни за здравето.

В редица страни изкуственият подсладител цикломат е вече забранен, а той е 30 пъти по-сладък от захарта. Учени твърдят, че той може да доведе до бъбречна недостатъчност.
Други заместители също са обвинявани нееднократно в наличието на странични ефекти, но тяхната вредност все още не е научно доказана.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.