zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Захарта: по средата между необходимото и вредното



Захарта: по средата между необходимото и вредното

Според световните норми чрез захар трябва да се добавят не повече от 10% от дневните калории.

Сладкото не е задължително вредно, колкото и някои да се опитват да ни убедят.

здраве.bg

Не яжте захар е съвет, който може да чуем често. Но дали той всъщност е наистина верен?! Или всичко опира до това и захарта да употребяваме умерено - всъщност така, както е и правилото за всяка храна...

Още в древността хората са знаели, че сладката храна е по-приятна на вкус отколкото горчивата, но е било много трудно да я намират - достъпни за тях са били само плодовете и медът.

В средата на първото хилядолетие пр.Хр. в Индия местните хора започнали да изваряват праха от сока на захарната тръстика. Полученият продукт първоначално използвали само като лекарство, но след време хората започнали да подслаждат с него различни ястия.

След няколкостотин години плантации за захарна тръстика се появяват в Китай, а после и в Персия. Европейците дълго време не са произвеждали захар, а вносната е била много скъпа. Едва през 1747 година немският химик Андреас Марграф открива, че кристална захар може да се получава от цвеклото. В резултат на това продукта поевтинял рязко и станал достъпен за всички.

Много скоро обаче науката установява и неприятните последствия от захарта - от нея се развалят зъбите и фигурата. Лекарите побързали да я обяват за световно зло.

Дори и днес някои диетолози наричат захарта “убиец” и я обвиняват за всевъзможни болести - от неврозата при децата до рака при възрастните. Мнозина използват израза “бялата смърт”.

В действителност, много от обвиненията към захарта не са верни. Доказано е, например, че децата, които ядат много сладко, не страдат от хиперактивност, както се е смятало преди. Но всички лекари са солидарни: от прекомерната употреба на захар се затлъстява, защото това е висококалоричен продукт, който практически не съдържа витамини, минерални вещества или целулоза. Този, който употребява в храната си много захар, яде и друго, а това са допълнителни калории и съвсем естествено човек започва да дебелее.

Захарта на кристали или на бучки е само един от видовете захар - захароза (съдържа се в цвеклото и захарната тръстика). Още съществуват...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.