zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 откровени съвета за “бързата храна”



9 откровени съвета за “бързата храна”

Бързо – да, значи и вредно, храна – едва ли точно от това се нуждае организмът, твърдят американски учени.

здраве.bg

Към категорията fast food хората обикновено отнасят храната в заведенията от типа на McDonald’s и KFC, но към нея трябва да се причислят също различните сандвичи и дюнери, хот-дога и палачинките, продаващи се по улиците, както и всевъзможните чипсове, сухарчета, газирани напитки и сладки дреболии, които всеки понякога хапва в движение.

Списъкът е доста дълъг, броят на заетите и бързащи хора-привърженици на тази храна все повече нараства и затова може би е редно да й бъде отделено повече внимание.

Американски учени от Университета на Калифорния в Сан Диего са се опитали да формулират най-често задаваните въпроси за този тип храна и да дадат съответните отговори, а както е известно САЩ са страната, в която fast food е особено популярна.

1. Истина ли е, че храната в заведенията за бързо хранене се приготвя с вредна мазнина?

В повечето случаи да. За приготвянето на много храна обикновено се използват твърди видове маргарин с високо съдържание на трансизомери на мастните киселини. Това е характерно също за кремовете и пастите. Така, че няма голяма разлика дали сте хапнали в “Макдоналдс” или сте пили кафе с торта. Тези трансизомери увеличават риска от развитието на болести на сърцето.

Разбира се, особено на децата трудно може да се обясни, че хамбургерите и картофките са вредни, но би следвало порасналият човек поне да се замисли за това.

2. Истина ли е, че затлъстявянето при американците е свързано с “бързата храна”?

И още как! И не само при американците. Увлечението по бързото хранене вече доведе до увеличаване на броя и на дебелите французи, англичани и дори японци. Причините за това са две. Първо - калориите в тази храна обикновено превишават количеството необходими калории за 1 ден (освен това, човек все пак яде нещо през останалата част от деня). И второ - подобно хранене нарушава баланса на хормоните, които създават усещането за глад и ситост. Например, напълно възможно е човек да изяде голям хамбургер, млечен шейк, щрудел, сладолед...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.