zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 откровени съвета за “бързата храна”



9 откровени съвета за “бързата храна”

Бързо – да, значи и вредно, храна – едва ли точно от това се нуждае организмът, твърдят американски учени.

здраве.bg

... са много по-вредни, отколкото ако се консумират пооделно?

Истината е, че когато пием ледена кола или друга газирана напитка по време на яденето на хамбургер или картофки, ние правим голяма грешка. Стомашният сок, разреден с газираната течност, престава да се справя с храносмилането на тази тежка храна. А мазнините в храната под влиянието на ниската температура на напитката моментално замръзват и се залепват, увеличавайки още повече обема на талията.

7. Може ли да се умре от fast food?

Ако става дума за развалена или заразена храна – да, но това важи за всеки подобен случай и извън подобни места за хранене. Но, ако говорим за нормалната бърза храна, то от нея вие няма да умрете, но ще си създадете редица здравословни проблеми. 33 годишният американски журналист Морган Спарлок, който се е убедил, че няма никакви проблеми със здравето, решил да проведе експеримент и да се храни з пъти дневно в “Макдоналдс”. Резултатите от експеримента били: 12 кг наднормено тегло, повишено ниво на холестерол, 2 пъти по-голям риск от инфаркт, черен дроб, приличащ на черния дроб на заклет алкохолик. А по време на експеримента Спарлок се отказал от алкохола. Освен това бил наблюдаван още един странен страничен ефект - намаляване на сексуалното желание и способности.

8. Опасна ли е “бързата храна” за децата?

Да, това е така. Точно децата са най-големите любители на храната от типа “хотдог+кола”. Лекарите са убедени, че тази храна е опасна за тях, защото организмът все още се формира, а какъв ще бъде той зависи в голяма степен от съдържанието на чинията. Неправилно балансираната храна води до затлъстяване, нарушения в ендокринната и имунната система, а това влияе и върху физическото и умственото развитие.

9. Колко пъти седмично или месечно може да се храним в заведенията за бързо хранене без да вредим на здравето си?

Някои диетолози твърдят, че относително безболезнено за здравето може да се смята употребяването на тази храна веднъж месечно, но...

 
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.