zdrave.bg
Болката
»мускулно-скелетни болки
мускулно-скелетни болки... “ревматизъм”, което засяга ставите, сърдечните клапи, а понякога и мозъкът, не бива да се бърка с ревматоидния артрит или с другите мускулно-скелетни заболявания, макар че в миналото под “рубриката ревматизъм” са влизали всякакви мускулно-скелетни проблеми. Ревматизмът е рядко заболяване, характерно за младата възраст и се развива в следствие на абнормна имунна реакция след стрептококова инфекция. От тази гледна точка артритът при ревматизма също е вид реактивен артрит.

Остеоартритът и остеоартрозата са по-разпространените форми на артритноподобни заболявания. При тях по една или друга причина настъпва износване на хрущялната повърхност на ставите, тя изтънява и се деформира, като подлежащата кост се разраства към ъглите на ставните повърхности. Ставите не могат да изпълняват адекватно функциите си поради изтънелите носещи хрущялни повърхности – движението постепенно се затруднява, появява се болезненост.

Тези процеси могат да възникнат в следствие на пренатоварване на:
• ставите,
• травми,
• дегенеративни възрастови изменения и др.

Обикновено са засегнати няколко стави, като най-често това са бедрените, коленните, и ставите на ръцете, но може да бъде всяка една става в тялото.

Далеч не всички мускулно-ставни болки са резултат на артрит. Те могат да бъдат предизвикани и от:
увреждане или дразнене на тъканите около самите стави - т.нар. лигаменти и сухожилията,
• от мускулни претоварвания,
• от увреждане на костите (най-често остеопороза),
• при редица несвързани с мускулно-скелетния апарат заболявания като миалгия (болки в мускулите), артралгия (болки в ставите) при вирусни заболявания (например грип).

Нерядко хората се оплакват от болки, локализирани около гръбначния стълб. Те често са израз на увреждане на мускулите около гръбнака, прешленните дискове, лигаментите и прешленните стави - например при пренатоварване или заемане на неправилно положение за продължително време.

При остеоартроза и остеопороза на прешлените и...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.