zdrave.bg
Болката
»лечение
лечениеНезависимо от другите прояви на основния патологичен процес, болката сама по себе си може да създаде значителен дискомфорт и да влоши качеството на живот на страдащия. Затова, независимо че преди всичко се налага лечение и отстраняване на основния проблем, предизвикващ болката, в практиката много често се прибягва до нейното отделно повлияване.

Медикаментите, които се използват за нейното лечение, се наричат аналгетици (от гръцки analgesis – обезболяване). Най-общо аналгетиците се делят на две големи групи – наркотични и ненаркотични.

Наркотичните аналгетици

Те имат по-ограничено и контролирано приложение – само от специалисти и под строг лекарски контрол, защото при по-продължителното им приемане може да се стигне до патологична зависимост (наркомания).

Наркотичните аналгетици са лекарства, които потискат болката или предотвратяват появата й без да повлияват другите видове сетивност или съзнанието. Те действат главно върху централната нервна система и имат редица нежелани странични ефекти – в една или друга степен потискат дихателния център, могат да бъдат токсични, при продължителната им употреба се стига до пристрастяване и т.н.

Основен източник за получаване на природните и полусинтетични наркотични аналгетици е изсушеният сок от плодовете на сънотворния мак (Papaver Somniferum), наречен опиум. Неговият обезболяващ ефект е бил забелязан и използван още в древността. Опиумът съдържа множество алкалоиди с обезболяващо и спазмолитично действие – морфин, кодеин, папаверин и др.

В днешно време наркотичните аналгетици се използват за повлияване на силни, неподаващи се на действието на другите аналгетици болки и то изключително в болнична обстановка или при строг лекарски контрол.

При болки, предизвикани от злокачествени процеси, те могат да се прилагат за по-продължително време, а при силни болки без злокачествен характер – инцидентно или за кратко (например при остър миокарден инфаркт, при тежки травми, тежки бъбречни колики...следва: главоболие

 
изпишете търсеното на латиница
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.