zdrave.bg
Болката
»мигрена
мигренаТя също е често срещан тип главоболие, при което няма видимо подлежащо заболяване. Причините за него също не са изяснени докрай, но се счита, че най-вероятно има биологична предразположеност. Повече от 2/3 от страдащите от мигрена са жени, като пристъпите са свързани с менструалния цикъл (затова се предполага, че най-вероятно отношение имат и женските полови хормони).

Засега се смята, че причините за мигренозното главоболие са в променената, повишена чувствителност спрямо различни стимули на нервната система и малките кръвоносни съдове в мозъка.

Хората, страдащи от мигрена, имат периодично появяващо се силно главоболие, по-често (но не винаги) засягащо едната половина на главата. То се появява пристъпно и нерядко има симптоми-предвестници – т.нар. “аура” (усещане, че нещо ще се случи).

Непосредствено преди самият пристъп може да има краткотрайно нарушение на зрението, говора и сетивността за допир. Самият пристъп може да е придружен от гадене, повръщане, дразнене от светлина, замаяност или световъртеж.

За разлика от главоболието при пренапрежение, мигрената се влияе лошо от физическа активност. Препоръчва се почивка в тиха и спокойна обстановка.

Аналгетиците малко повлияват мигренозните пристъпи. Най-често се препоръчват медикаменти, специфични за мигрената, чиято употреба се преценява от лекар-специалист.

 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.