zdrave.bg
Болката
»мигрена
мигренаТя също е често срещан тип главоболие, при което няма видимо подлежащо заболяване. Причините за него също не са изяснени докрай, но се счита, че най-вероятно има биологична предразположеност. Повече от 2/3 от страдащите от мигрена са жени, като пристъпите са свързани с менструалния цикъл (затова се предполага, че най-вероятно отношение имат и женските полови хормони).

Засега се смята, че причините за мигренозното главоболие са в променената, повишена чувствителност спрямо различни стимули на нервната система и малките кръвоносни съдове в мозъка.

Хората, страдащи от мигрена, имат периодично появяващо се силно главоболие, по-често (но не винаги) засягащо едната половина на главата. То се появява пристъпно и нерядко има симптоми-предвестници – т.нар. “аура” (усещане, че нещо ще се случи).

Непосредствено преди самият пристъп може да има краткотрайно нарушение на зрението, говора и сетивността за допир. Самият пристъп може да е придружен от гадене, повръщане, дразнене от светлина, замаяност или световъртеж.

За разлика от главоболието при пренапрежение, мигрената се влияе лошо от физическа активност. Препоръчва се почивка в тиха и спокойна обстановка.

Аналгетиците малко повлияват мигренозните пристъпи. Най-често се препоръчват медикаменти, специфични за мигрената, чиято употреба се преценява от лекар-специалист.

 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.