zdrave.bg
Секс и здраве
»хламидиоза
хламидиоза... могат да бъдат различни.

При наличието на хламидии в шийката на матката могат да се забележат незначителни секрети от влагалището, съпроводени с умерени болки в долната част на корема – това е характерно при местно изостряне на процеса. Ако инфекцията е разположена по-високо (в матката или тръбите), оплакванията са по-силно изразени - например може да започне някакво възпаление.

Изострянето на инфекцията е особено опасно по време на бременност, тъй като то може да доведе до

усложнения:

- аборт;
- преждевременно изтичане на околоплодните води и преждевременно раждане;
- висока вероятност от инфектиране на плода (конюнктивит, фарингит, отит и дори пневмония).

Диагностика

За най-информативен метод се смята изследването на кръвта за антитела (имуноглобулини) към хламидиите. При откриване на малка концентрация на тези антитела, става дума за хронично разпространение на хламидиите. При висока концентрация вече е налице изостряне на хламидийната инфекция.

Диагнозата “хламидиоза” може да се постави с помощта на два принципиално различни методи на диагностика: намазка (микроскопия) и изследване на кръвта за антитела към хламидиите (биохимичен метод). Само при наличието на висока концентрация на антитела и специфични за тази инфекция оплаквания може да се започне подходящото лечение.

Цифрите трябва да бъдат кратни, т.е. повече или по-малко от 2 пъти от предходната (IgA 1:40 и IgG 1:80). Съмнителни и отрицателни са стойностите 1:5 и по-малко.
Повишените цифри IgG показват, че процесът има хронична форма. В този случай лечение се предписва само при определени оплаквания или ако пациентът никога преди това не се е лекувал от тази инфекция.
Високите цифри IgA се срещат при остър процес (първично заразяване) или изостряне на хроничния и свидетелстват за необходимостта от незабавно лечение.

При положителни резултати

- 100% достоверни методи за диагностика не съществуват. Често се срещат “лъжливоположителни” резултати...
 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.