zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полово предаваните заболявания днес са все по-скрити



Полово предаваните заболявания днес са все по-скрити

Антибиотиците въздействат все по-трудно, а лечението трябва да е задължително на двамата партньори.

здраве.bg

Всяка година над 250 милиона души по света боледуват от гонорея, около 50 милиона – от сифилис, 180 милиона – от трихомониаза, над 90 милиона – от урогенитална хламидиоза, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Социалното положение и нивото на образование не влияят на заболеваемостта, но горещината и отпускането на организма особено по време на почивка през лятото способстват за увеличаването на количеството на “внезапните” полови контакти.

Към групата на “заболяванията, предаващи се по полов път” се отнасят повече от 20 болести с различни причинители - бактерии, вируси и т.н. Те са обединени от едно - предаването на инфекцията се осъществява изключително по полов път.

“Класическите” венерически болести все по-често започват да протичат без изразени симптоми. Има случаи, когато сифилисът се открива случайно - при изследвания за някаква операция.

Една от основните причини е безконтролното приемане и широката достъпност на антибиотиците, е заключението на експертите от СЗО, цитирани от Ройтерс.

Венеролозите все по-често се сблъскват с гонококи, които не реагират на пеницилина. Бактериите присъстват в тялото без видими симптоми. Те не предизвикват изразена картина, а междувременно продължават да поразяват организма.

Такава инфекция се лекува много по-трудно. При заразяването си човек получава всички микроби-мутанти.

Днес полово предаваните заболявания най-често са за сметка на микроорганизмите: хламидии, мико- и уреаплазми, а също така на вирусите (херпес, цитомегаловирус, папиломавирус).

Коварството на днешните урогенитални инфекции е в това, че те като правило вече протичат без симптоми, предават се при полови контакти и предизвикват сериозни усложнения като например безплодие - и при мъжете, и при жените.

Хламидиите и цитомегаловирусът могат да не причинят никаква вреда на възрастния носител на инфекцията, но да предизвикат тежки здравословни нарушения на плода в случай на бременност.

Използването...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    секс и здраве    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.