zdrave.bg
Секс и здраве
»цитомегаловирусна инфекция
цитомегаловирусна инфекцияЦитомегаловирусната инфекция е заболяване, предаващо се по полов път, чрез слюнката, кърмата, общи хавлия или съдове и при бременност (от майката към детето).

Към края на живота си с този вирус са инфектирани практически 100% от хората. В повечето случаи той не се проявява, но при намаляване на имунитета се активизира и предизвиква заболяване.

Вирусът може да започне да действа във всяка една част от организма и затова не може да се говори за ясна симптоматика на инфекцията. Вирусът не може да се изкорени - може само да се намали неговата активност. Особено внимателни към този вирус и неговото поведение в организма трябва да бъдат бременните жени или тези, които планират да имат дете, тъй като цитомегаловирусната инфекция може да предизвика увреждане на плода.

Какво представлява заболяването

В добрите стари времена болестта е била наричана “болестта на целувката”, поради схващането че тя се предава заедно със слюнката. Съвременните медици оспорват това.

Възбудителят на болестта може да се намира не само в слюнката, но и в кръвта, урината, фекалиите, семенната течност, секретите от шийката на матката или в кърмата. Разбира се и една целувка по устните от носителя на вируса е напълно достатъчна за заразяването с инфекцията, но същият резултат може да се постигне и при правене на секс, пиене от обща чаша, ядене от обща чиния, използване на обща носна кърпа, хавлия или изтривалка.

С цитомегаловирус можете да се заразите и при преливане на кръв, присаждане на органите, дори в корема на своята майка бъдещото дете не е застраховано срещу него.

Цитомегаловирусната инфекция се смята за едно от най-разпространените инфекциозни заболявания. Към първата си година от нея е заразен всеки 5 човек, на 35 годишна възраст – 40% от населението, а към 50- всичките 100%.

Възбудителят на болестта Cytomegalovirys hominis – е капризен вирус, който живее и се размножава при много благоприятни условия и в определени клетки. Ако “нещо не му харесва”, той се спотаява...



следва: ХИВ/СПИН

 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.