zdrave.bg
Секс и здраве
»цитомегаловирусна инфекция
цитомегаловирусна инфекция... и заразеният човек не е болен, а просто е носител на вируса. Но с отслабването на организма, възбудителят на инфекцията започва да действа.

В превод от гръцки език цитомегалия е болест, при която “клетките стават по-големи”. Под влияние на цитомегаловируса клетките изгубват способността си да се делят и едновременно силно се разрастват. Под микроскоп те приличат на очите на совата.

Как се развива заболяването

Оказал се в клетките на човека, цитомегаловирусът остава в тях завинаги. Независимо от това по какъв начин е станало заразяването, проявите на болестта са почти еднакви. По-точно няма да има никакви прояви. При повечето инфектирани болестта протича в скрита форма.

Цитомегаловирусът се активизира при намаляване на имунитета. Понякога е достатъчна баналната авитаминоза, но по-често нещо необикновено – синдром на имунния недостиг (СПИН) или приемането на особени лекарства, прилагащи се за лечението на онкологичните заболявания, които понижават имунитета.

Ако цитомегаловирусът увреди лигавиците на носа, се появява хрема. При увреждане на вътрешните органи се появява отпадналост, запек или разстройства и други неясни признаци, които обикновено не са повод за посещение при лекаря. Още повече, че след няколко дни тези признаци изчезват.

Цитомегаловирусът може да се засели и в пикочно-половите органи. При жените се възпалява матката (ендометрит), шийката на матката (цервицит), влагалището (вагинит) и т.н. При мъжете инфекцията на пикочно-половите органи обикновено протича безсимптомно.

Заразяването с цитомегаловируса представлява голяма опасност за бременните жени, тъй като съществува опасност инфекцията да се предаде на развиващия се ембрион. Ако жената се е заразила отдавна и инфекцията не се изостря, вероятността вирусът да увреди бъдещото дете е ниска. Но при заразяване по време на бременност тази вероятност нараства.

Цитомегаловирус и бременност

Цитомегаловирусната инфекция е заболяване, предизвикано от вирус от семейството...



следва: ХИВ/СПИН

 
изпишете търсеното на латиница
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.