zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всеки човек има нужда от различен тип почивкаХолерик, меланхолик, сангвиник или флегматик – за всеки тип човек си има различно правило.

21 февруари 2006, здраве.bg

“В много случаи никой не се нуждае от отпуск толкова, колкото човекът, току-що върнал се от нея. Дългата пасивна почивка води до затъпяване и трудности при завръщането на работното място”.
Такова е печалното откритие на немски психолози от Университета на Дрезден, направено в разгара на отпуските през август 2005 г.

Установено е, че коефициентът на интелигентност на човек, прекарал три седмици на плажа намалява с 20 точки. И за да се възстанови предишната работоспособност след такава почивка са необходими минимум 4 дни.

- Вие сте холерик? Не се опитвайте да възстановявате силите си, търкаляйки се по плажа. Необходима ви е активна почивка: подводно плуване, ски, алпинизъм или колоездене. В краен случай може и конен спорт. За да си възстановите силите са ви необходими 7-14 дни.

- Вие сте бавен и обстоятелствен, т.е. флегматичен? Трябва да почивате дълго и спокойно. Може би на плажа. Но може и на село - разходки из гората, край реката, четене на книги. Можете да заминете на екскурзия, най-добре с параход. Планирайте почивката си със "запас", за да ви стигне времето да се адаптирате към всекидневието.

- Вие сте меланхолик? Желателен е творчески отдих. Вие получавате удовлетворение само от резултатите, постигнати със собствен труд. Направете реконструкция на дома, промени в градината, разхождайте домашните си любимци. Необходимата ви почивка е с продължителност 2-3 седмици.

- Вие сте сангвиник? Можете да минете и без продължителна почивка, достатъчни са ви почивните дни, за да могат емоционалните впечатления да възстановят вашите душевни и физически сили.

- Ако сте от смесен тип и сте ограничени от житейската действителност, главното е да се постараете да придобиете поне едно, но силно впечатление, при спомена за което да можете да кажете, че сте били все пак в отпуск.

- Ако вече сте навършили 45 години, желателно е да почивате не по-малко от две седмици. С възрастта отслабват адаптивните възможности на човека и за неговото пренастройване от един...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.