zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умственият труд провокира преяждането



Умственият труд провокира преяждането

По време на умствена дейност мозъкът изразходва много глюкоза, която бързо се опитва да възстанови.

8 септември 2008, здраве.bg

Трудът, в който преобладава умствената дейност, стимулира употребата на калорична храна, независимо от това че организмът не изразходва големи количества енергия. Това е мнението на канадски учени, публикувано в новия брой на списанието Psychosomatic Medicine.

“Фактът, че умственият труд води до излишно високо потребление на калории и ниска физическа активност, може да е обяснение за истинската епидемия от затлъстяване, обхванала най-развитите страни”, коментира ръководителят на изследването Жан-Филип Шапу (Jean-Philippe Chaput) от Университета на Квебек.

Канадските учени са измерили количеството употребявани калории у едни и същи хора след три варианта на активност – след сън, след четене и конспектиране и след попълване на компютърни тестове за паметта и вниманието. Всяко от заниманията е траяло по 45 мин.. След това е имало почивка, по време на която на всички е било разрешено на ядат каквото и колкото им се иска.

В резултат на експеримента е станало ясно, че най-малко калории хората са поглъщали след сън. След четенето и коспектирането те са консумирали средно по 203 калории, а след компютърните тестове – по 253.

Замерването на нивото на глюкоза в кръвта е показало най-големи отклонения при същия тип дейност.

Според учените, по време на умствена дейност мозъкът е способен да изразходва само глюкоза и заради това организмът взема мерки за бързото й възстановяване. Но вместо да балансира нейното количество на основата на вътрешните запаси, той стимулира приемането на висококалорична храна.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.