zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Смути – новата мода сред здравословните напитки



Смути – новата мода сред здравословните напитки

31 юли 2008, здраве.bg

Все по-често на улицата могат да се срещнат хора с високи чаши в ръцете: модата на смути постепенно завладява и България, макар и с типичното забавяне. Но каква може да е ползата (ако има такава) за здравето от тази нова напитка и крие ли някакви рискове нейната употреба

По своята същност смути е напитка (от английски smooth – “мек”), направена от известни на всички зеленчуци, плодове и други продукти с помощта на миксер с цел да се създаде нещо ново на вкус, което да е и полезно.

Според заклетите привърженици на смути, в една чаша се поместват първото, второто и третото ястие за деня. Така че за 10 минути човек може например да изпие своя (пълноценен!) обяд. Не само бързо, но и полезно – няма никакъв риск да преядете.

Новата идея вече завладя редица известни хора, които бързо лансираха и направиха популярна напитката. Опра Уинфри често разказва в своето шоу за “течната храна” (liquid food) и предлага различни рецепти.

Най-бързо поддаващите се на модата, които доскоро започваха утрото си с чаша прясно изцеден портокалов сок също преминаха към домашно смути. Една от най-любимите и популярни рецепти е: банан, киви, ананас, йогурт, овесени ядки и лед. В напитката може да се добавят по желание протеини, витамини и кофеин.

Ако е добре приготвена (т.е. комбинацията от продукти е подходяща), смути безспорно е с приятен вкус, засища добре и доста трайно (до 2-3 часа) глада.
В диетологията отдавна се смята, че течната храна е подходяща за отслабване: диетата е нискокалорична (1600 калории дневно), белтъчните добавки способства за зареждането на организма с енергия, а самият процес на приготвяне на миксовете носи удоволствие и наслада.

Кой е бащата на смути

Мнозина приписват авторството на “течната храна” на фермерите и бодибилдърите. Но авторството на новото питие най-често се приписва на Стив Кахнау, който е страдал от алергия почти към всички продукти.

В отчаяните си опити да намери храна, към която не е алергичен, той надробявал на ситно зеленчуци...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.