zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Масажът – традиции и видове



Масажът – традиции и видове

здраве.bg

От векове масажът се смята за един от най-добрите начини за почивка и грижа за тялото. Неговите привърженици го определят като прекрасна възможност тялото да се освободи от стреса и да се тонизира.

Различните части на света масажните практики са доста различни. Някои от тях са вече доста добре познати и у нас, а други си остават истинска екзотика.

“Ломи-Ломи”

Названието на този хавайски масаж се превежда като “нежно докосване до копринената лапа на доволен котарак”. Той включва лимфодренаж, дълбоко загряване на мускулите и въздействие на подкожно-мастната съединителна тъкан.

Днес “Ломи-Ломи” се прилага успешно в доста от спа-салоните. Основното му предназначение е борба с целулита, както и възстановяване след умора и нервно изтощение. Прави се от двама масажисти, които загряват тялото не само с длани, но и с лакти и с рамене. Вместо масла се използват билкови отвари. След такъв масаж човек се чувства отпочинал и изпълнен с енергия.
Смята се за особено подходящ в началото на зимата, тъй като способства за повишаването на имунитета и съпротивляемостта на организма. Неговата продължителност е доста голяма – около 4 часа.

Тайски масаж

Историята на този масаж се гради на много легенди и будистки притчи. Преди той се е изучавал само в манастирите - именно там са отделяли най-голямо внимание не на физическото, а на т.нар. енергийно тяло на човека.

Този масаж се основата на акупунктурата и знанието за енергийните канали в тялото. Именно върху тези канали въздейства масажистът, минавайки над тях с пръсти, длани, лакти и дори със стъпала. Той загрява мускулите, позволявайки на енергията да тече по-свободно.

Смята се, че тайският масаж съхранява природната гъвкавост на тялото и именно той е една от тайните за красотата на жените от Далечния Изток, които и в зряла възраст се отличават със стройна фигура и неповторима пластика.

Но гъвкавостта е само “страничен ефект”. Основният резултат от този масаж се усеща на емоционално ниво – той...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.