zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Закуската е наистина необходима: 10 причиниЗакуската е наистина необходима: 10 причини

dieti.info
четете още в dieti.info


Твърдението, че закуската е най-важното хранене за деня не е просто приказка от времето на нашите баби и дядовци. Вярно е, че много хора, веднага след като пораснат, с радост се отказват от сандвичите на майка си преди училище и ги заменят с кафето и цигарата, но след още 15-20 г. си задават въпроса защо са прескачали сутрешното хранене за сметка на обяда и вечерята.

Тогава промяната вече не е по желание, а е наложителна – тялото дава сигнали, че “експериментът” трябва да спре. И макар и странно, но само на пръв поглед, именно тези, които най-често са прескачали закуската, най-много страдат от излишно тегло.

Всъщност закуската може да е основна част от всяка диета за отслабване – именно сутрешното хранене определя тонуса на организма за целия ден.

Ако сте от онези хора, които вярват, че пропускайки закуската намаляват шанса да натрупат килограми, време е да се откажете. Ето ви и 10 причини от нас:

1. Замисляли ли сте се какво всъщност значи самата дума закуска? Тялото сутрин реагира на факта, че много часове не е приемало храна и на практика през цялата нощ е работило на по-ниски обороти, т.е. изгаряло е по-малко калории, за да съхранява енергия. Когато ядете закуската си, организмът се събужда още веднъж, метаболизмът се ускорява до типичната за деня степен, т.е. увеличава и изгарянето на калории.

2. Яжте повече, за да... отслабнете. Многобройни изследвания недвусмислено за доказали, че хората, които закусват редовно, по-лесно могат да отслабнат и да задържат новото тегло. Едва ли е случайна и фразата, че ако си стоял гладен до обяд, можеш да изядеш цял тон храна.
Статистиката сочи, че сред хората, които са отслабнали с 15 и повече килограма и не са възстановили теглото си от преди в продължение на над 1 година, 90% са закусвали редовно.

3. Закуската помага за събуждането и добрата кондиция през деня. Обяснението е просто – сутрешното хранене е логичен за организма процес - част от неговото цялостно събуждане. Така че – ако...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.