zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето не повишава кръвното, ако сте здрави



Кафето не повишава кръвното, ако сте здрави

Това показват резултатите от ново 11-годишно изследване.

здраве.bg

Кафето всъщност с нищо не повишава трайно артериалното кръвно налягане, твърди ново изследване. Тъй като кофеинът, съдържащ се в кафето и някои други негови продукти, може да провокира кратковременно повишаване на налягането, много хора са разтревожени, че пристрастието към тази напитка с времето ще доведе до трайно повишаване на артериалното налягане.

Данните от изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, опровергават това мнение. Според тях шансовете на здравите хора, които изпиват повече от 6 чашки кафе дневно, да имат повишаване на артериалното налягане в близките 10 години не са по-високи, отколкото при тези, които изобщо не консумират кафе.

Дори жените, които пият кафе от време на време или умерено (0-3 чаши дневно), рискуват много повече са станат заложници на високото кръвно, отколкото тези, които пият твърде много или въобще не пият кафе, твърдят авторите на изследването.

Интересно е, че при мъжете увеличаване или намаляване на риска от повишено кръвно налягане във връзка с употребата на кафе не е открито (независимо от количеството изпито кафе!).

Според Куно Уитервал, ръководител на екипа, рискът от хронично повишено кръвно налягане при мъжете, които не пият кафе и при пристрастените към тази напитка е почти еднакъв. Професор Уинтервал посочва, “че нито един работник от системата на здравеопазването няма аргументи, за да препоръча въздържание от кафето”.

За изграждането на своите изводи учените се опират на данните на 11-годишното си наблюдение на над 6000 доброволци, които в началото на изследването са били на около 40 години. Те подробно са описвали пристрастието си към кафето, особеностите на начина си на живот, образованието и медицинската история на семейството.

Изследователите са категорични, че хората, които пият по-малко кафе, рискуват в по-голяма степен да придобият повишено артериално налягане, отколкото тези, които въобще не пият или пият кафе...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.