zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Целувката - и приятна, и полезна!



Целувката - и приятна, и полезна!

здраве.bg, последна редакция 17 септември 2010 г.

Целувките са не само нещо приятно, но и полезно. Според данни от научни изследвания, честите целувки нормализират сърдечно-съдовата дейност, намаляват повишеното кръвно налягане и съдържанието на холестерол в кръвта и въобще като цяло повишават качеството на живот.

При всяка страстна продължителна целувка се изразходват не по-малко от 12 килокалории. Учени твърдят, че 3 целувки дневно (всяка по 20 минути) биха ни позволили да се избавим от цял килограм наднормено тегло само за месец.

Страстната целувка предизвиква напрежение на повече от 30 лицеви мускули. Кожата се изглежда, става еластична и по-добре се снабдява с кръв.
Целувката предотвратява кариеса не по-лошо от всяка дъвка. По време на целуването се стимулира образуването на слюнка, която прекрасно предпазва зъбите от кариес благодарение на съдържащите се в нея калций и фосфор.

Любителите на страстните целувки са по-малко подложени и на опасността от парадонтоза. Най-добрата профилактика срещу нея е масажът на венците. А с продължителните и страстни целувки се прави именно това.

Обезболяващият ефект на целувките се дължи на хормона ендорфин. Колкото по-страстна е целувката, толкова повече ендорфин се изработва от организма. По време на целуването в слюнката се изработват и естествени антибиотици, които също притежават обезболяващ ефект.

Целувката също възпрепятства образуването на стресовите хормони – глюкокортикоидите, а именно те в повечето случаи са виновни за високото кръвно, повишеното съдържание на холестерол, слабостта на мускулите, нарушението в баланса на инсулин и безсънието.

При целуването се произвежда също адреналин, който повишава активността и се бори с хормона на стреса - кортизол.

Целувката предизвиква значително увеличаване на пулса (до 110-120 удара в минута при мъжете и до 180 при жените). Това води до подобряване на кръвообращението, клетките получават допълнително количество кислород и жизненият тонус съответно се повишава. Освен това се забавя процесът на отделяне...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.