zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пчелният мед може да се използва за лечение на някои състояния



Пчелният мед може да се използва за лечение на някои състояния

© sxc.hu

Няколко прости рецепти с мед, полезни за здравето .

здраве.bg

Лечебните свойства на пчелния мед и продуктите, производни от него, са известни и прилагани отдавна в традиционната медицина по целия свят. Ето някои състояния на организма, при които той може да се използва като алтернативна форма за облекчаване и дори лечение:

При безсъние

Една супена лъжица мед се консумира 30-40 минути преди лягане.

При проблеми със стомаха и червата

При язвени болки и гастрит с повишена киселинност медът трябва да се приема на гладен стомах (два часа и половина преди хранене или три часа след него), като се разтворят 30-35 г в чаша топла, преварена вода. За да се избегнат киселините, медът може да се приема с мляко. На тези, които имат понижена киселинност, се препоръчва да приемат меда 5-10 минути преди хранене.

При сърдечно-съдови заболявания

При исхемична болест на сърцето, миокардит, нарушение на сърдечния ритъм, хипертония най-удачно е да се консумира горски мед, а също и мед с глог, мента или лавандула.

Дневната доза е от 50 до 90 г, разпределена на 3 до 5 приема за деня. Необходимо е да се приема по този начин в течение на 1-2 месеца, като най-добре е другите сладки храни да бъдат изключени от хранителния режим.

Преимуществото на пчелните продукти пред лекарствените се състои в това, че медът е способен да нормализира кръвното налягане – повишава ниското и понижава високото.

Маски и масажи с мед

При масажите и маските се получава двоен ефект – медът изтегля токсините от организма, а витамините, микроелементите и другите полезни вещества, които той съдържа, попадат в него. Затова резултатът от такива козметични процедури е здрава и еластична кожа. Освен това, медът се прилага ефективно за корекции на фигурата и за лечение на целулита, но тези процедури най-добре да бъдат правени при специалист. В домашни условия може да се приготви...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.