zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Заради случаи на морбили МЗ почва допълнителна ваксинация



Заради случаи на морбили МЗ почва допълнителна ваксинация

4 юли 2013, novini.bg
четете още в novini.bg


Министерство на здравеопазването започна допълнителна имунизационна кампания с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола в няколко области на страната, където са регистрирани 13 случая на морбили.

Случаите са от три огнища без епидемична връзка помежду им, а резултатите са потвърдени от Националната Референтна лаборатория към НЦЗПБ. В София са регистрирани 10 заболели лица на възраст от 9 месеца до 21 години, като причината е пренос на заразата от Германия.

Вследствие на внос на вируса от Турция, в Нова Загора има двама заболели - на 5 месеца и на 20 години, а в Разград е регистриран един случай - на 2-годишно дете.

Девет от заболелите са от ромски произход, от които само един случай е с данни за проведени имунизации срещу морбили.

С цел недопускане на разпространение на инфекцията сред рисковите групи от населението през месец юли МЗ започна допълнителна имунизационна кампания в засегнатите райони - София, областите Сливен и Разград. Поради съществуващите тесни връзки в общността, имунизации ще бъдат направени и в областите Ямбол, Стара Загора, Бургас и София област.

Кампанията се провежда от РЗИ с активното съдействие на здравните медиатори, които ще помагат за издирването на неимунизираните лица и хората без личен лекар. РЗИ в областите Бургас, Сливен и Софийска ще използват и наличните мобилни кабинети. При необходимост в имунизационните екипи ще се включат медицински специалисти от училищната здравна мрежа, центровете за спешна медицинска помощ и лечебните заведения.

В зависимост от развитието на епидемичната ситуация и след анализ на данните е възможно разширяване на обхвата на имунизационната кампания и в други области на страната.

Морбили е инфекция с висока заразност, предаваща се по въздушно-капков път. В резултат на поддържания висок имунизационен обхват - около 95%, в България не бе регистрирано разпространение на морбили от 2001 г. до април 2009 г., когато след внесен от Германия случай, инфекцията бързо...

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.