zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вече ще има затвор за нападение над лекари



Вече ще има затвор за нападение над лекари

С нов закон се инкриминира нападението над медицински работници и учители.

28 юни 2013, manager.bg

Депутатите приеха промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на нападението над медицински лица. Медицински лица са лекари, лекари по дентална медицина, акушери, магистър-фармацевти, медицински сестри.

„С този закон предупреждаваме всички, които се опитват да посягат на лекари, екипи на бърза помощ, учители, възпитатели, че санкциите ще бъдат строги с цялата строгост на закона, защото тези хора, които работят в наш интерес и се грижат за нашия живот и здраве, възпитават нашите деца, трябва да бъдат защитени”, заяви при представяне на законопроекта депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

Наказанието за нападение над лекари и учители да е същото като за нападение срещу полицай. Това приеха на първо четене депутатите в края на май. Според текстовете в Наказателния кодекс лека телесна повреда, нанесена на полицай, се наказва с до 3 години затвор и с до 10 години, ако поражението е тежко.

До тази мярка се стигна, след като в нощта срещу 25 май лекарски екип на Спешна помощ бе нападнат от пияни граждани в столичния квартал „Овча купел”. При инцидента пострадаха лекарят, медицинската сестра и шофьорът. Въпреки нападението медицинският екип успя да си свърши професионално работата и да откара пациентката, за която е бил подаден сигналът.

Източник: manager.bg

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.